Konfirmasjon – lag maten og festen selv!

kirke

Det var slutten av juli og jeg hadde ennå ikke invitert til konfirmasjonen som skulle gå av stabelen i september. Dilemmaene handlet om selskapet: Antall gjester – og å lage mat selv eller kjøpe. Økonomi og konfirmantens ønsker spilte også en rolle.

Hvis vi – eller jeg, som det sannsynligvis ville bli – laget maten, kunne vi invitere mange. En sjekk på internett viste i all tydelighet at hvis vi skulle gå for full catering, måtte gjestelisten bli kortere.

Tidlig i august ble avgjørelsen tatt. Vi bestemte oss for å lage maten selv, holde festen hjemme og invitere bredt. Det betød at jeg skulle lage maten. Hvor vanskelig kunne det være? Jeg var usikker. Jeg er en håndverker på kjøkkenet, ikke en gourmet. Samtidig fikk vi en e-post fra diakonen i menigheten: Han minnet oss på at vi ikke måtte gå oss vill i forventninger og krav til selskapet. Det viktigste var å vise ungdommen vår at han eller hun betyr masse for oss. Og helst hver dag. Det var en fin påminnelse – til riktig tid!

Rett etter sommerferien drøftet jeg festmåltidet med konfirmanten: – Hva ønsker du å spise på festen din? spurte jeg. Han tenkte seg om. Så kom det. – Karbonader, kanskje? Og Cæsar-salat? Jeg tenkte at festmaten må nok bestå av litt mer, vi går for buffet.

Da han hørte at jeg planla å lage maten, ble han skeptisk. Han ville ha festmat. Ikke mammas middag.

Plan for konfirmasjonsfesten

Venninner ble konsultert om buffeten. Forslag ble notert på løse lapper. Det var en dårlig idé. De forsvant. Til slutt laget jeg et xl-ark (notater i en bok eller på telefonen er også en god idé, særlig for huskelister, og er enkelt å putte i vesken når du skal handle) hvor alle retter, innkjøpsbehov, når de måtte lages, status osv., ble ført inn. På dette tidspunktet ble mannen min interessert, han liker å jobbe xl.  Vi la arket i Google Docs. Da kunne flere være inne og skrive i dokumentet samtidig, endringer ble automatisk lagret og alt vi skulle huske på befant seg på ett sted. Hvem som takket ja og nei, og hvem som var usikre, ble skrevet inn i samme xl-arket. Vi noterte hva vi trengte av bord, stoler, pynt, bordkort, blomster, servietter, serveringsfat, serveringsbestikk, asjetter, glass, bestikk, kaffekopper og skåler, kaffetraktere, termokanner og duker.

Nå var tiden inne for å lage plan.  Vi planla hva som måtte gjøres helgene før, og kveldene i uken før konfirmasjonen. Etterhvert som oppgavene var utført, fikk de grønn farge i cellen i arket, som rommet hele festen. Underholdningen kom inn litt i siste liten: To kvelder før konfirmasjonen bestemte vi oss for å lage film, og noterte både forespørsler og hvem som sa seg villige til å bidra med en snutt i arket.

Tips om bordekking:

Skal du ha plass til mange, er det lurt å dele opp bordene. Da vinner du plasser på kortendene. Husk å sjekk at det er plass til å gå bak stolrygger og mellom bord. Flytt møbler som står i veien inn på soverom og andre rom. Dekk bordet i tide for å skaffe deg oversikt over hva du eventuelt mangler av glass, servise, bestikk, salt- og pepperbøsser, serveringsfat og -bestikk. Velg telys fremfor lysestaker. Det er fint å se hverandre over bordet. Av samme grunn, velg små buketter med blomster, fremfor store og høye. Du kan kjøpe bordkort, eller lage selv med kartong og sølv- eller gullpenn.

Tips om underholdning:

Gjestene bidrar. Spenningsmomentet er hva de bidrar med. Du kan spørre fadderne om å holde korte, gjerne litt humoristiske taler. Det er også forventet av deg – som står midt oppe i å arrangere festen og er mor eller far – at du skal holde tale. Skriv den tidlig.
Tanter, onkler og familievenner har kanskje mange bilder fra konfirmantens liv – en rask billedkavalkade er gøy.
Og så er det alltid noen som ikke kan komme. Be dem lage en kort video med mobilen. (Dette lærte jeg av en erfaren kollega). Vi ba familie og venner (som ikke kunne være tilstede) om å sende oss korte filmsnutter som de filmet med mobilkamera. Snutten bør være maks 90 sekunder. Send via Facebook-melding (messenger) eller e-post. Sett deretter filmene sammen på en laptop. Du viser den endelige filmen på fjernsynet via en HDMI-kabel fra laptopen. Bruk samme løsning for bildekavalkade. Har du ikke HDMI-kabel, er ikke løpet kjørt av den grunn. En med-konfirmantmamma ga meg tips om at filmen kan legges på en minnepinne som settes direkte i fjernsynet.

Viktige instruksjoner til dem som skal sende filmsnutt:

  • Skru volumet på mobilen på fullt når det filmes.
  • Hold mobilkameraet horisontalt.
  • Utefilming: Mye vind eller steder med mye støy stjeler lyden. Finn et relativt stille sted.

Maten på konfirmasjonsbuffeten

På gjestelisten var det mennesker med ulike behov: Vegatarianere, laktoseintolerante og en glutenfri. Jeg bestemte meg for at alle skulle kunne spise alt jeg laget. Mel ble byttet med glutenfrie alternativer (poser fra Toro og kartonger fra Finax) og alle melkeproduktene var laktosefrie.  Plutselig oppdaget jeg imidlertid at det både var mysepulver og hvetestivelse i ordinær kokesjokolade, så det er viktig å sjekke alle ingredienslister (mørk bakesjokolade fra Odense ble løsningen, inneholder hverken laktose og gluten). Jeg fikk også bidrag til bordet fra venner og familie, men de ble ikke bedt om lage gluten- og laktosefritt. Dermed oppsto det tiløp til forvirring ved buffeten. Et tips kan være å sette det som inneholder laktose og gluten på et bord for seg selv. Eller omvendt.

12032579_10152941925685666_481423189_n

Menyen ble:

Tanter, naboer og venninner tilbød seg å bidra. Det hadde jeg heldigvis vett på å si ja til! (Men jeg klarte ikke beregne på forhånd hvor mye hjelp jeg kom til å trenge…)

Venner og familie hadde med:

  • 12030845_10152941925615666_1001435119_nGlutenfritt brød
  • Horn
  • Vårruller
  • Rognkake
  • Bløtkake
  • Gulrotkake med ostekrem
  • Kringle
  • Karamellpuddig og strull

Utfordringen ble porsjonsbergningen av maten. Jeg feilberegnet, tross advarsler om at det ville bli for mye mat. Jeg var urolig for at det ikke skulle være nok (mulig det var bondeslekta i meg som slo gjennom der). Var det et ord jeg lærte på bestemors kjøkken, så var det ordet rikelig. Resultatet ble at vi satt igjen med mye mat. Men etter en uke var nesten alt henholdsvis spist opp på etterpå-lag, og gitt bort. Men forsøk å tenke 500 gram mat per person, og at det går mye mer kjøtt og fisk, enn potetsalat og grønne salater.

Generelle tips om planlegging og tilbredning av mat:

  • Sørg for å spise tom fryseren så godt det lar seg gjøre før du begynner… (hos oss falt konfirmasjonen sammen med nedfrysing av bær og resultatet av skogsfugljakta. Heldigvis fikk ikke mannen min for mye fugl  i dagene før konfirmasjonen). Rydd (tøm) og vask kjøleskapet. Du vil ikke at noen skal bli syke, og du skal oppbevare mye mat der.
  • Brød kan bakes og fryses ned på forhånd. Lunkes før servering.
  • Karbonader lages på forhånd og fryses ned. Det holder å brune dem, du varmer dem i ovnen før servering.
  • Sukkerbrød og sjokoladekake lages på forhånd og fryses ned.
  • Fikenmarmelade lages intil en uke før og oppbevares på rengjort og godt lukket glass. Bruk mindre vann enn oppskriften sier, hvis du bruker ferske fiken.
  • Få tak i noen store aluminiumsfoliefat med lokk (jeg fikk tak i dem i ferskvaredisken på Meny). Kjøp små fat av aluminiumsfolie med lokk. De er supre til å oppbevaring av ferdigkuttede ingredienser. Oppbevar ingredienser til samme rett sammen i kjøleskapet og merk dem. Ellers finner du dem ikke igjen, og eventuelle hjelpere sliter med å forstå hva som hører sammen. Legg gjerne en lapp med sintruksjon for hvordan det skal tilbredes sammen.
  • Husk å bokmerke de oppskriftene du bruker! Var tilløp til krise her en morgen fordi jeg ikke hadde gjort det, og minstemann hadde lukket alle fanene jeg hadde oppe på familiemaskinen. Han skulle se nrksuper.no…

Uke for uke før konfirmasjonen – en overlevelsesguide:

I god tid før konfirmasjonen:

  • Avtal med sjefen at du kan avspasere onsdag, torsdag og fredag før konfirmasjonen. Avspaser mandagen etter konfirmasjonen også. Du trenger å få igjen pusten etter festen.
  • Lag karbonader, kok tomatsaus, bak brød, foccacia og kakebunner. Frys ned!

 

20150906_230620.jpg

Tre uker før konfirmasjonen:

  • Stryk dukene.
  • Puss eventuelt sølvbestikk.
  • Kjøp middagsservietter og kaffeservietter.
  • Kjøp bordkort. Utsolgt? Ikke fortvil. Kjøp sølvpenn og farget kartong. Sett konfirmanten i arbeid med å lage bordkort og skrive navn. Vi klippet kvadrater, brettet dem på midten og skrev navnet på gjestene. Enkelt og lekkert. Konfirmanten fikk en ekstra gavesløyfe-stjerne i gull på sitt bordkort.

20150913_074309

To uker før konfirmasjonen:

  • Gå over klærne. Bruk støvrullen på bunader og dresser. Sjekk for flekker, fjern dem eventuelt forsiktig. Stryk skjorter, puss sko og bunadsølv. Finn frem slips, strømper og sokker. Dette er detaljer du ikke vil bruke tid på i innspurten.

 

En uke før konfirmasjonen:

  • Hvis dere har behov for det: Gå til frisøren. Bestill time til hele familien sammen.
  • Hvis du må rydde vekk møbler, gjør det nå (vi tømte stuen for alle møbler unntatt pianoet)!
  • Sett opp bordene (vi lånte festbord av naboen som hadde klappe-sammen-festbord i garasjen), finn frem stoler (vi leide stoler fra et utleiefirma, da fikk alle sitte godt), legg på dukene (som du strøk for to uker siden) og dekk på.

Vi valgte å bruke småbord med ti og ti. Da vant vi plasser på kortendene. Ved å dekke på så tidlig, fikk vi full oversikt over hva vi hadde og hva vi manglet av asjetter, bestikk og fat. Vi hadde ikke nok av alt, men hvert på bord fikk stort sett alle like glass, asjetter og bestikk. Vi valgte bort høye lysestaker og brukte lave telysestaker og lave blomstervaser.

20150910_075030
Enter a caption

 

Tre dager før konfirmasjonsdagen

  • Har du avspasering å ta ut? Ta den ut nå.
  • Handle det du trenger av tørrvarer. Ferskvarer må du handle så nært opp til du skal bruke dem som mulig. Handlingen tar mer tid enn du tror.
  • Lag gele og vaniljesaus.  Jeg brukte gelepulver og vaniljesauspulver til koking.
  • Jeg laget mormors små sjokoladekaker (obs, det kan være hvetestivelse og mysepulver i vanlig kokesjokolade. Men i en stor Meny-forretning fant jeg Odense mørk sjokolade som var fri for alt. Den var god).
    Oppskrift Mormors små sjokoladekaker
    1/2 pk kokosfett/plantefett
    1 plate kokesjokolade
    3 ss melk
    2 ss sukker
    2 egg
    Rosiner
    Gylne havrenøtter
    Smelt kokosfett og sjokolade i vannbad. Pisk egg, melk og sukker i en bolle. Tilsett sjokolademasse og visp kraftig til alt blir tykt og glatt. Ha i havrenøtter og rosiner. Røren fylles  i små muffinsformer av papir (lurt å sette porsjonsformene i en muffinsform, så holder de fasongen). Sett kakene kaldt og tildekket. Mmm.

To dager før konfirmasjonsdagen:

  • Handle det du skal lage i dag.

 

20150910_184728.jpg

  • Kok små poteter til potetsalaten. Kutt løk og fjern steinene fra kalmataolivenene (behold glassene med laken, legg olivenene tilbake straks de er renset). Oppbevar ingrediensene hver for seg.
  • Lag remulade, pesto og paprikadip. Hell på lukkede beholdere og sett kaldt.
  • Ta sjokoladekaken og sukkerbrødet ut av fryseren og tin i kjøleskap. Det er lettest å dele kakebunnene i tre mens de fortsatt er halvfrosne (obs, de tiner fort).

Dagen før konfirmasjonsdagen

Blomster: Send noen ut for å plukke blomster, eventuelt hente blomster du har bestilt. Jeg bestilte små minibuketter hos Mester Grønn. Det som var igjen ute i hagen i september var litt stusselig.

Maten:  Nå er det godt å være flere på kjøkkenet. Jeg fikk hjelp av de utflyttede barna med kjærester, konfirmanten og en av venninnene mine. Skulle jeg gjort det igjen, ville jeg spurt flere venninner om hjelp, og fått unna enda mer tidlig på dagen:

  • Handle fersk, oppkåret roastbeef, og annet kjøtt- og fisk du trenger.
  • Ta karbonadene og foccaciaen ut av fryseren. Tin dem i kjøleskapet.
  • Bland sammen ingrediensene til potetsalaten.
  • Stek kylling og bacon til Cæsarsalaten. Vask hjertesalaten og pakk den inn. Gjør klar brødkrutonger, parmesan og pinjekjerner. Lag Cæsar-dressingen og dekk til.
  • Stek den ovnsbakte ørreten: Fyll fisken med urter og smør. Gni skinnet med salt. Pepre og krydre ørreten innvendig, og pakk den inn i folie. Stek fisken på 180 grader til skinnet og bena slipper kjøttet. (Vår fisk var 3 kg og brukte ca en time).
  • Lag kald kesamsaus til ørreten. Bland kesam med hvitløk, sitronsaft, litt sukker, masse urter. Dekk til og sett det kaldt.
  • Kutt frukt til fruktsalat, unntatt eple og banan (de blir brune hvis de kuttes på forhånd) og bland i en stor bolle. Rens og gjør klar granateple og mandler, som du blander i rett før servering sammen med banan og eple.
  • Pynt sjokoladekaken.
  • Lag Waldorfsalat.
  • Kutt grønnsakene til gazpacho. Legg dem sammen i en alumimiumsform med lokk.

Konfirmasjonsdagen

  • Kjør grønnsakene til gazpachoen i kjøkkenmaskin. Jeg oppdaget at jeg manglet kniv til maskinen og brukte stavmikser. Den klarte jobben, men ble litt varm.
  • Kjør temperaturen på kjøleskapet så lavt som mulig. Døren skal opp og igjen mange ganger.
  • Vaske salat og ha i salatboller. Fylle på med ferdigkuttede grønnsaker. Helle over dressing som er laget klar – rett før servering.
  • Bland ingrediensene til Cæsar-salaten rett før servering.
  • Legg karbonadene i langpanne. Legg løkkompotten over. Lune alt på ca. 180 grader i 10 minutter.
  • Pynte bløtkake og marsipankake rett før servering av dessert.
  • Dele opp epler og banan og ha i fruktsalaten. Strø over granateplekjerner og hakkede mandler (som er gjort klar tidligere).

Jeg hadde tre venninner som hjalp til på kjøkkenet. De bør komme to timer før selskapet skal begynne. Hos oss kom de en time før, og det ble travelt når gjestene begynte å komme. Men la det være klart: Uten venninnene på kjøkkenet hadde det ikke blitt samme selskapet! Det var mye både å sette frem, og å rydde. Det jeg ikke fått ferdig, reddet venninnene. Som å legge maten pent på fat. Jeg hadde tidligere hjulpet to av dem i konfirmasjon, og jeg har allerede meldt meg til dyst når de har flere barn som skal konfirmeres. Dette er viktige gjentjenester.

 

12002094_10152936595150666_4120299987486248795_n.jpg

Oppmuntring på veien til konfirmasjonsfesten

Til deg som er mamma, eller pappa, og lager festen: Det blir vellykket – uansett. Alle gjestene vil både deg og konfirmanten vel. Ungdommen din som du har vært gjennom fjortisalderen med – og som kanskje ikke er helt ferdig med tenåringsnykkene – modnes forunderlig flott gkennom konfirmantforberedelsene . På konfirmasjonsdagen får han eller hun  være hovedperson og får masse positiv oppmerksomhet.

Hovedoppgaven din (bortsett fra alt det praktiske) er å kose deg med ungdommen din – og være stolt og glad!

Hva er din erfaring med å lage konfrmasjonsfest? Del gjerne i kommentarfeltet!

 

Kilder:

Christopher Sjuve (klikk.no)

Dortes køkken

Elin Larsen (kolonial.no)

englekyss.blogspot.no

greteroede.no

kjoekkenmagi.no

matprat.no

Morten Øverbye (klikk.no)

Munter mat (nrk.no)

Silje Feiring (kolonial.no)

tine.no

trinesmatblogg.no

Wenche Andersen (Fest uten stress – godt.no)

 

2 kommentarer om “Konfirmasjon – lag maten og festen selv!

Legg igjen en kommentar